Geschiedenis van Zeiltjalk Stormvogel - Zeiltjalk Stormvogel, traditioneel zeilen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Geschiedenis

De Stormvogel is een tjalk en werd in 1912 als vrachtschip gebouwd door Wolthuis te Veendam (Groningen). In 1993 is zij van de sloophamer gered en in originele staat teruggebracht.

De Stormvogel heeft een bewogen geschiedenis. In de uitgave van mei 2004 van het blad Spiegel der Zeilvaart kunt u hierover meer lezen. Zo ook over de dramatische brand die Stormvogel eind januari 2004 heeft meegemaakt:

Spiegel der Zeilvaart deel 1
Spiegel der Zeilvaart deel 2

Herstelplan

Na de brand van 30 januari 2004 is er veel veranderd. De verwoestende werking van het vuur is het schip bijna fataal geworden. Eén bestuurslid heeft hierop zijn bestuursfunctie neergelegd. Het overgebleven bestuurslid (P.J. Verboom) moest op zoek naar nieuwe leden, deze vond hij in zijn broers. Gezamenlijk zijn zij, samen met "vrienden van de Stormvogel", begonnen met de herstelwerkzaamheden. Puin ruimen, schoonmaken, inventariseren, verwijderen van het verwrongen staal, terug in model brengen van de romp.. En daarna de wederopbouw.

Tijdens deze werkzaamheden vormde zich een plan. Om het schip voor de toekomst te behouden moet er geld mee verdiend worden: aanpassingen zijn dus noodzakelijk. Door de brand is de museale status van het schip verloren gegaan en voor de stichting was het financieel onmogelijk om het schip te restaureren. Herbouw met aanpassingen voor de nieuwe plannen zonder het karakter van een authentiek schip te verliezen was het devies.

Inmiddels is de Stormvogel aangepast om 12 gasten aan boord één of meerdere onvergetelijke dagen te bezorgen. De grootste verandering is de ruime kuip, waar gasten royaal en veilig tijdens en na de tochten kunnen genieten van het buitenleven aan boord van een zeilschip. Het voormalige laadruim is ingedeeld als dagverblijf met toilet, was- en slaapgelegenheid.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu